Home » Blog » Vijf manieren om het onderhoud van jouw tuin te beperken

Vijf manieren om het onderhoud van jouw tuin te beperken

Een mooie tuin staat voor rust. Het is de ideale plaats om na een zware dag te ontstressen. Toch denken veel mensen dat zo'n tuin naast rust ook veel werk met zich meebrengt. Dat kan natuurlijk, maar het is geen vereiste. Door jouw tuin slim te ontwerpen, kunnen we je heel wat werk besparen. Dit zijn alvast vijf manieren waarop je jouw tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk kan maken.

Het gebruik van prairiebeplanting

Wij gebruiken het liefst een combinatie van grassen, vaste planten en bol- en knolplanten. Denk hierbij aan planten als: Stippa, Calamagrostis, Alium, Echinacea, Perovskia, Calamintha.... Dankzij prairiebeplanting vraagt jouw tuin minder onderhoud, zonder aan kleur te moeten inboeten. Deze gewassen vragen geen extra bemesting of bewatering, waardoor het onderhoud wordt beperkt tot het maaien en afvoeren van de afgestorven delen van de gewassen in februari.

Aangezien wij de bodem afdekken met 6 centimeter grove lava, maakt het onkruid weinig kans. Het kan gewoonweg niet tot aan de oppervlakte geraken omdat de kiemen afsterven door gebrek aan licht. Bovendien beperkt deze laag grove lava de verdamping, waardoor je veel minder water moet geven.

Bodembedekkers slim inzetten

Als prairiebeplanting niet past binnen jouw visie, dan zijn bodembedekkers een goed alternatief. Zij zorgen ervoor dat de bodem tussen jouw planten snel dichtgroeit, waardoor je op een natuurlijke wijze onkruid buiten spel zet.

Bovendien bieden sommige bodembedekkers nog extra voordelen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de bosaardbei, zodat je in de zomer kan genieten van aardbeitjes uit eigen tuin. Een andere populaire optie om schaduwrijke plaatsen op te vullen is zennegroen of Ajuga reptans. Deze plant is wintergroen, wat er voor zorgt dat je er het hele jaar door plezier van hebt.

Jouw klinker- of kasseivoegen stabiliseren

Klinkers of kasseien zijn geschikte materialen om jouw tuin van wandelpaadjes te voorzien of om jouw oprit te verharden. Helaas kruipt er vaak heel wat onderhoud in. De voegen tussen de klinkers of kasseien zijn een makkelijke voedingsbodem voor onkruid en mos.

Dit kunnen we nochtans vermijden door gebruik van  epoxy voegspecie of gemodificeerde mortel. Hiermee kunnen we deze voegen op een duurzame manier dichten. Je hoeft dus niet langer onkruid of mos te bestrijden, zo draag je ook bij tot een ecologisch verantwoorde aanpak.

Een grasrobot inschakelen

Deze volledig geautomatiseerde grasmaaiers nemen een groot karwei van je over. Deze robots maaien jouw grasperken zonder enig probleem. Vandaag de dag zijn ze zeer betrouwbaar en leveren ze mooi werk. Bovendien gaat hun batterij steeds langer mee. Dit betekent dat je zonder problemen een grasrobot op een grotere oppervlakte kan inzetten.

Jouw vertrouwde tuinaannemer lost het op

Indien je nog andere, specifieke noden hebt bij het onderhoud of het ontwerp van jouw tuin kan ons altijd bereiken via het contactformulier of bel ons op het nummer 014/23.15.23. Wij staan voor je klaar van ontwerp en realisatie tot het onderhoud van jouw totaalproject.