Home » Blog » Deze 9 bomen en planten hebben de mooiste herfstkleuren

Deze 9 bomen en planten hebben de mooiste herfstkleuren

 

Van de befaamde rode Japanse esdoorn tot de minder bekende herfstanemoon... deze 9 bomen en planten staan bekend om hun spectaculaire herfstkleuren!

1. Liquidambar styraciflua of amberboom

De amberboom is een boom met één van de mooiste herfstverkleuringen. Al vroeg in de herfst krijg je een schitterende verkleuring van rood, geel tot diep purperpaars. Vanaf september verschijnen de vruchten die lijken op kleine bolsters.

2. Pyrus calleryana of sierpeer

De sierpeer zorgt voor een prachtige herfstkleur van magenta rood. De sierpeer is een boom die past in verschillende soorten tuinen en weinig onderhoud vraagt. Hij heeft een zuilvormige groei waardoor hij niet veel plaats nodig heeft.

Ook in andere seizoenen zorgt de sierpeer voor een speciale toets aan jouw tuin met zijn blinkende donkergroene bladeren en witte bloesems in het voorjaar.

3. Parrotia persica of perzisch ijzerhout

De Parrotia persica is een ideale solitair, die vaak als meerstammige boom of struik wordt voorzien. Deze boom verkleurt in het najaar naar geel om later in de herfst te eindigen in bloedrood.

4. Acer rubrum ‘Oktober Glory’ of rode esdoorn

De naam van deze boom zegt al genoeg, al vroeg in de zomer krijgt deze boom rode bloemen. Daarna komen de bladeren, waarvan eerst alleen de steel rood kleurt, om in de herfst uit te groeien van geel tot dieprode bladeren. De rode bladeren blijven zeer lang aan de boom hangen waardoor je het hele najaar kan genieten van de indrukwekkende herfstkleuren.

5. Rhus typhina of fluweelboom azijnboom

Wat de azijnboom speciaal maakt, is zijn fluweelzachte bloeiwijze en de samengestelde bladeren die lang in roodoranje herfstverkleuring blijven hangen. De struiken woekeren sterk met wortelopslag. Om dit te voorkomen kunnen ze beter in begrensde zones aangeplant worden.

6. Anemoon Honorine Jobert

De herfstanemoon is een frisse verschijning in de donker wordende herfstdagen. Met zijn witte bloemen met opvallende gele meeldraden is deze herfstbloeier de ideale afwisseling in de plantenborder van jouw tuin.

7. Viburnum bodnantense ‘Dawn’

De Viburnum bodnantense bloeit heel de winter door tot en met maart. De volroze bloementuiltjes zorgen voor een prachtige kleur in de winter en verspreiden een aangename geur in de tuin.

8. Acer palmatum of Japanse esdoorn

De botanische Japanse esdoorn, zoals getoond op de foto, heeft tijdens de zomer gewoon groene bladeren en verkleurt naar fel rood in het najaar. Andere Japanse esdoorn variëteiten hebben soms van nature rode bladeren en worden om die reden als eyecatcher gebruikt.

9. Liriodendron tulipifera of tulpenboom

Deze boom mag je niet verwarren met de magnolia die soms ook tulpenboom wordt genoemd. De bladeren van de Liriodendron tulipifera hebben de vorm van een tulp, vandaar de benaming. De tulpenboom heeft prachtig fel gele herfstkleuren.

Persoonlijk advies over herfstkleuren in jouw tuin?

Wil je graag persoonlijk advies over welke bomen of planten het meest geschikt zijn om jouw tuin te voorzien van adembenemende herfstkleuren?
Wij geven je graag advies of helpen je met het aanleggen van jouw droomtuin. Contacteer ons vrijblijvend via het het contactformulier of bel naar: 014/23.15.23.