Home » Blog » Een belevingsbad of plunge pool wordt de nieuwe trend

Een belevingsbad of plunge pool wordt de nieuwe trend

Een traditioneel zwembad in een rechthoekige vorm, met een lengte van 8 meter of meer, is decennialang de standaard geweest om verkoeling te zoeken in de tuin. Het zijn zwembaden die uitnodigen om baantjes te trekken of geschikt zijn voor sport en spel voor het hele gezin.

De jongste jaren is het integreren van een eerder kleine waterpartij in de tuin de nieuwe trend. Deze worden wel eens plunge pool, cocktail pool of ook gewoon mini-zwembad genoemd. De term belevingsbad lijkt deze lading volledig te dekken.

Opwaardering van de buitenomgeving

De persoonlijke beperkingen tijdens de pandemie hebben voor velen de waarde van een eigen buitenplekje aangetoond. De warme zomers hebben dit ”buitenleven” extra versterkt. De tuin en terrasomgeving waren en zijn een  — veilige — ontmoetingsplaats voor familie en vrienden. Men eet, rust, speelt en werkt er.

Een waterpartij van beperkte omvang kan zowel in grote als kleine tuinen haar plaats hebben. Water is sowieso een meerwaarde; een aantrekkingspool om samen rond of in te zitten. De spiegeling, de schittering onder invloed van de zon, het geluid van stromend water of ‘s avonds wanneer het bad verlicht is… Alle zintuigen worden geprikkeld door een belevingsbad.

De plunge pool brengt verkoeling, verfrissing en beleving

’s Avonds na het werk met kinderen, familie of vrienden wat keuvelen, een glaasje drinken, een hapje eten, dit alles in ontspannen sfeer. Dat is de setting rond een plunge pool.

Sommigen zitten gewoon graag met alleen de voeten in het water, anderen liever tot hun middel en wie echt verfrissing zoekt wil zich volledig kunnen onderdompelen — elk zijn eigen beleving. Baantjes trekken is in een belevingsbad niet aan de orde, maar wel het leven rond het water en alles wat daar bij kan horen.

Een mini-zwembad integreren in jouw tuin

De integratie van een plunge pool binnen het totale tuinconcept is de uitdaging. En daar is de tuinarchitect het best voor geplaatst.

Vertrekkende van het veelzijdig gebruik zijn er weinig beperkingen naar vorm en grootte van een mini-zwembad. Hoogteverschillen in de tuin kunnen een extra dimensie geven aan het totale concept. Uit een keermuur kan water stromen, of een mini-zwembad dat geheel of gedeeltelijk in opstand staat fungeert als zitelement. Ook in de kuip kunnen trappen of hoogteverschillen voorzien worden.

Creatieve verlichting kan ’s avonds dan weer voor een aparte sfeer zorgen als aanvulling op de terrasverlichting. De binnenbekleding van de waterpartij is mogelijk met een liner, of het geheel van wanden en vloer kan betegeld worden.

Al deze keuzes dienen afgestemd te worden op de omliggende terrasomgeving. Zowel rechte als organische vormen zijn mogelijk bij een plunge pool, steeds deel uitmakend van het totale tuinontwerp.

Wilt je graag een plunge pool in jouw tuin?

Wens je graag persoonlijk advies over een plunge pool in jouw totaalproject? Wij helpen je graag bij het verwezenlijken van jouw droomtuin. Contacteer ons vrijblijvend via het contactformulier of bel naar 014/23.15.23.