Home » Blog » Maak je tuin tijdig lenteklaar

Maak je tuin tijdig lenteklaar

En geniet volop van onvergetelijke momenten

We voelen het aan alles rond ons. De temperatuur gaat zachtjes aan de hoogte in, het zonnetje komt regelmatig al eens piepen, vogels fluiten opnieuw enthousiaster en hier en daar steekt het eerste groen al terug de kop op. Nog even geduld, maar de lente komt er aan!

Tuinen Verrezen - Een ganse zomer genieten in je tuin

In je eigen tuin

Dat betekent ook dat we meer en meer tijd doorbrengen in onze tuin en we al reikhalzend uitkijken naar de feestjes die we er weer zullen organiseren. Een barbecue met vrienden, de verjaardag van je partner, het communie- of lentefeest voor je kinderen of misschien wel je eigen trouwfeest. Laat maar komen allemaal!

Op het werk

Ook op de werkvloer kriebelt het al bij de feest comités. De creatievelingen brainstormen over zonnige netwerkevents, de jaarlijkse personeelsbarbecue krijgt al een plekje op de kalender en ook de vrijdagmiddagborrel verhuist zo snel mogelijk weer naar de tuin.

Tips

Dat zijn uiteraard allemaal leuke vooruitzichten. Maar om binnenkort weer volop te kunnen genieten van je tuin, moet deze natuurlijk wel eerst helemaal lenteklaar zijn. We geven alvast enkele tips waarmee je de winter verjaagt uit je tuin, maar komen ook graag langs om dit klusje voor jou te klaren.

 1. Opruimen
  Om te beginnen start je met een grondige voorjaarsschoonmaak. Verwijder dode takken en dorre bladeren. Verwijder het mos en andere groen aanslag. Vergeet ook zeker het onkruid niet aan te pakken, want dankzij het lentezonnetje zijn deze ongewenste gasten sneller actief dan je lief is.
 2. Snoeien
  Een tweede verplicht klusje is het snoeien. Hiermee stimuleer je de groei van bloemen en planten en krijg je ook een grotere en vollere bloei. Wacht wel met snoeien tot de vorstperiode voorbij is. Anders loop je het risico dat de snoeiwonden invriezen en verlies je een deel van de tak.
 3. Opfrissen van de borders
  Het is belangrijk dat alle planten in je border mooi zichtbaar zijn. Zorg er daarom voor dat ze voldoende ruimte hebben om zicht te ontwikkelen, verplaats planten wanneer dit nodig is en vul de border in de lente eventueel aan met voorjaarsbloeiers. Voorzie ook voldoende bemesting.
 4. Bemesten
  Ook de rest van je tuin kan in het voorjaar wel wat hulp gebruiken. Zowel de grond als de planten hebben extra voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en bloeien. Dankzij dat steuntje in de rug, is je tuin klaar voor een stevige groeispurt.
 5. Vergeet je gazon niet
  De winter is een vervelende periode voor je gazon. Maar eens de temperatuur stijgt boven de zes graden, gaat het gras weer groeien. Zodra het niet meer vriest kan je dus opnieuw starten met grasmaaien. Na de eerste maaibeurt mag je ook het gras bemesten (doe dit best vlak voor een flinke regenbui). In het voorjaar doe je jouw gazon ook een groot plezier door extra kalk te verspreiden. Kalk maakt de bodem minder zuur, waardoor mos minder goed gedijt. Tenslotte is het ook altijd een goed idee om je gazon in het voorjaar te verticuteren en indien nodig door te zaaien.
 6. Zorg voor sfeer en gezelligheid
  Zorg er tenslotte voor dat je tuin een sfeervolle plek is, die bijna roept om een feestje. Reinig de verhardingen en de terrassen. Een vuile ondergrond nodigt niet uit. Geef ook de tuinmeubelen een grondige beurt. Kies voor gepaste decoratie in je tuin. Voor elk type tuin zijn er passende accessoires te verkrijgen. Durf ook potten en plantenbakken te integreren. Die zorgen voor afwisseling en een extra dimensie in je tuin en het is ook een makkelijke manier om snel meer kleur en textuur aan je tuin toe te voegen.

Groenzorgplannen voor iedereen

Je ziet het, het is opnieuw hoog tijd om aan de slag te gaan in je tuin. Heb je daar geen tijd voor of geen zin in? Neem dan zeker contact met ons op. De ervaren vakmensen van Tuinen Verrezen maken met veel plezier tijd vrij om jouw tuin helemaal lenteklaar te maken.

Wil je het hele jaar door genieten van een proactieve aanpak en op ieder moment genieten van een tuin die piekfijn in orde is? Dan zijn onze groenzorgplannen iets voor jou. We beschikken over verschillende formules, zodat je kan kiezen voor een plan dat aan jouw specifieke behoeften voldoet. En staat er dit jaar een speciale datum in je agenda, dan passen we dat plan uiteraard aan in functie van dat event.

Heb je een mooie privétuin of een groenzone rond je bedrijf, maar ontbreekt de tijd of kennis om deze goed te onderhouden? Neem dan zeker contact met ons op. Zowel voor particulieren als bedrijven hebben we aangepaste formules om het jaar rond jouw tuin te onderhouden.