Home » Blog » Tuinkantoor

Tuinkantoor

Tuinkantoren worden de nieuwe trend. De coronacrisis heeft thuiswerk als een werkbaar alternatief in de picture gezet, een trend die zich alleen maar sterker maar ook ruimer zal ontwikkelen. Zowel werkgevers als werknemers ervaren dit - soms noodgedwongen - alternatief in de meeste gevallen positief. Een belangrijk gegeven blijft natuurlijk of de thuisomgeving hiervoor aangepast is. Zonder inbreiding in de woning uit te sluiten  wordt het “tuinkantoor” dé mogelijkheid om een werkplek te creëren waar thuiswerken een andere dimensie krijgt.

Integratie in de tuin

Het vertrekpunt om een tuinkantoor te voorzien moet een doelgerichte integratie in de huidige of toekomstige tuinomgeving zijn. De omvang en stijl van het volume zal dan pas deel uitmaken van het geheel van de tuin. Onze tuinarchitect brengt hiervoor een bezoek ter plaatse om de inplanting te bekijken, te overwegen en te  bespreken. Andere noden kunnen in deze ene oplossing mee opgenomen worden; een bijkomend terras, een berging, de tuinverlichting of aanpassingen van plantenborders in een bestaande tuin. Niet zelden zal de integratie leiden tot een volledige make-over van de bestaande tuin of zal bij nieuwe tuinen aan alles gedacht worden om het tuinkantoor optimaal in te richten en af te stemmen op het gebruiksgemak en de toegankelijkheid, bij zo'n totaalproject kunnen wij je ondersteunen.

Modulair of op maat

Een eenvoudige keuze kan leiden tot een modulaire oplossing. Vertrekkend vanuit modules van  3.5 m x 6/7/8 m zijn er vele mogelijkheden. De combinaties van meerdere van deze modules in verschillende opstellingen kan leiden tot creatieve en ruimere mogelijkheden. CLT-bouw* kan de basis zijn om een plug-in volume samen te stellen en af te werken. Het belangrijkste voordeel en doelstelling van plug-in systemen is de beperkte installatietijd op de locatie. Op minder dan één week kan een volledig afgewerkt bijgebouw in jouw tuin geïnstalleerd worden. Toegankelijkheid van het terrein zal hier wel een factor zijn die bepalend kan zijn om deze aanpak te overwegen.

Voor bouwwerken op maat of minder toegankelijke tuinen zal overwogen worden om voor een systeem van houtskeletbouw te opteren. Hierin zijn de mogelijkheden haast onbeperkt, zowel qua ontwerp als afwerking. Bij deze manier van werken gebeurt de installatie van het volledige gebouw ter plaatse.

Gevelbekleding en afwerking

De stijl van de tuin zal zeker ook de stijl en afwerkingsmaterialen van het tuinkantoor bepalen. Voor gevelmaterialen zijn vandaag oneindig veel mogelijkheden. Deze zullen afgestemd worden op materialen of kleuren die reeds aan de woning of in de omgeving aanwezig zijn. Zo zal de integratie in de omgeving versterkt worden. Zowel natuurhout, plaatmateriaal  alsook aluminium, Cortenstaal of zelfs keramische tegels in groot formaat komen hiervoor in aanmerking. De raamconstructies, bij voorkeur in aluminium, worden hierop zowel qua design als kleur op afgestemd.

De inrichting van de binnenruimte zal gericht zijn op de gebruiker. Een voorziening van toilet en kitchenette net als verwarming en airco lijkt ons noodzakelijk. Verder kan geopteerd worden voor kasten op maat welke afgestemd zijn op de noden. Onze architect Judith kan je bijstaan in de keuze van materialen en optimale functionaliteit van het tuinkantoor.

* CLT (Cross Laminated Timber) staat voor massieve meerlagige houtplaten of kruislaaghout. De platen op zich bestaan uit drie tot zeven tegen elkaar gelijmde houtlagen. Door de verschillende lagen telkens kruiselings te verlijmen, worden de platen extra sterk, stabiel en isolerend. Tegelijkertijd blijven ze wel licht, wat een enorm pluspunt is naar plaatsing toe.

 

Persoonlijk advies over jouw tuinkantoor?

Wil je graag persoonlijk advies over het tuinkantoor in jouw totale tuinproject? Wij geven je graag tips en helpen je bij het verwezenlijken van jouw droomtuin. Contacteer ons vrijblijvend via het contactformulier of bel naar 014/23.15.23.