Home » Blog » Tuinontwerp en tuinonderhoud in de winter

Tuinontwerp en tuinonderhoud in de winter

De koude wintermaanden, een periode waarin iedereen zich lekker warm, binnenshuis terugtrekt. De tijd van het jaar waarin de meesten de tuinklusjes even laten voor wat ze zijn en hun tuin wat uit het oog verliezen. Maar ook in de winter kan jouw tuin floreren.

Ruim op

De ambitie om jouw tuin er in de winter net zoals in de zomer te laten uitzien is wellicht wat te hoog gegrepen. Dat hoeft ook helemaal niet. Een opgeruimde tuin maakt al een groot verschil. Haal de composthoop of lege bloempotten uit het zicht, wied onkruid en verwijder dode planten.

Zorg voor kleur

In een verder vrij grauw seizoen fleurt niets je tuin meer op dan extra kleur. Winterjasmijn, Toverhazelaar, Sneeuwbal, of Helleborus ... er zijn heel wat bloemen en planten die in de winter perfect hun mannetje staan en fleurige accenten leggen op het groen van jouw tuin. Vraag jouw tuinarchitect om advies op maat. 

Maar ook je bloempotten mogen gerust creatiever kleuren dan het klassieke terracotta. Varieer met kleurcombinaties en match ze met de tinten van jouw woning.

Gun jouw tuinhuis een nieuwe look

Vergroot je focus op bloemen die je tuin verfraaien met hun opvallende kleuren, gerust naar de hele tuin. Beschik je over een tuinhuis? Dan is dit het ideale moment om na te denken hoe je dit in het voorjaar een upgrade kan geven . Een ervaren tuinontwerper kan je begeleiden en verrassen met originele tips.

Speel met licht en donker

In de winter is het langer donker dan licht. Geen goed nieuws voor jouw tuin, op het eerste gezicht. Maar je kan het nadeel van een donkere tuin naar een voordeel ombuigen door creatief met licht om te gaan en bepaalde delen te belichten.

Een terras, bijvoorbeeld, komt mooi tot zijn recht met  aangepaste verlichting (vermijd daarbij wit licht en kies voor warm wit). Hetzelfde gaat op voor een zwembad, tuinpad, trappen en poorten. Voor al deze elementen hebben we verschillende oplossingen. Denk aan grondspots, ledlijnen, schijnwerpers, elegante paaltjes of wandarmaturen. Die passen we aan op maat van de stijl van jouw tuin en woning.

Maar ook het belichten van specifieke planten of bloemen biedt een meerwaarde. Belangrijk daarbij is vooral niet alles tegelijk te belichten. Overdaad schaadt. Een kolfje naar de hand van een ervaren tuinarchitect.

Meer informatie over tuinontwerp en tuinonderhoud door Tuinen Verrezen

Heb je vragen over hoe wij tuinontwerp en tuinonderhoud aanpakken? Of bent je geïnteresseerd om een tuinontwerp en -onderhoud te laten uitvoeren? Je kan ons altijd bereiken via het contactformulier of ons bellen op het nummer 014/23.15.23.