Home » Blog » Vergeet het jaarlijkse winteronderhoud van jouw tuin niet

Vergeet het jaarlijkse winteronderhoud van jouw tuin niet

De zomer ligt al even achter ons en de voorbije weken is het weer duidelijk omgeslagen. Vogels zoeken volop meer zuidelijke oorden op en de bladeren vallen in hoog tempo. Dat wil zeggen dat de planten en bomen in jouw tuin tot rust aan het komen zijn en dat het ideale moment voor het jaarlijkse winteronderhoud aangebroken is.

Tijdens de wintermaanden hebben we de neiging onze tuin wat meer links te laten liggen. We zoeken binnenshuis de gezellige warmte op en de enige boom waar we aandacht voor hebben is de kerstboom. Toch zijn er meer dan genoeg tuinklussen die tijdens de wintermaanden aandacht verdienen.

Om te beginnen is het de uitgelezen periode om jouw tuin eens grondig op te ruimen. Verzamel én verwijder rondslingerend (zwerf)vuil en dode planten, wied hardnekkig onkruid en voer achterstallig snoeiwerk uit. Het snoeien van bomen, heesters en hagen is belangrijk om het wortelgestel van deze gewassen gezond te houden. Insnoeien, met aandacht voor de vorm van de plant of boom, herstelt de verhouding tussen de boven- en ondergrondse delen. Hierdoor zijn de planten gezonder en hebben ze 80% meer kans om te overleven. Gesnoeide twijgen krijgen ook meer vertakkingen, wat zorgt voor vollere hagen, struiken of boomkruinen in de zomer.

Het moment om te planten

Daarnaast is de herfst- en winterperiode perfect voor het planten van bol- en knolgewassen en sommige vaste planten en gemengde borders. We denken dan bijvoorbeeld aan bollen en knollen zoals tulpen, narcissen en krokussen. Ook het zomerklokje (Leucojum aestivum) of sieruien (Allium) zijn zeker aanraders. Planten kan – als de weersomstandigheden niet te guur zijn en de bodem zacht genoeg om te bewerken – vanaf november tot einde maart.

Zorg voor kleur

Je kan tijdens de donkere maanden ook zorgen voor wat meer kleur in je tuin. Dit kan door te kiezen voor bloemen en planten – zoals winterjasmijn, toverhazelaar, sneeuwbal of helleborus – die in de winter stevig hun mannetje staan. Maar zeker ook door tijdens de wintermaanden bijvoorbeeld bloempotten met creatieve kleuren een prominente plek in je tuin te geven. Varieer met kleurcombinaties en match deze met kleurtinten die in je woning of kantoorgebouw voorkomen.

Werk aan de bodem

De wintermaanden zijn ook het perfecte moment voor een upgrade van de bodemkwaliteit van je tuin. Want de basis voor een succesvolle tuin is een goede grondbewerking en -verbetering. Wanneer planten het niet goed doen, is dit vaak terug te leiden tot onzorgvuldige bodembewerking.

Zo is een sterke verdichting van de bodem nefast voor veel planten. Regenwater kan dan niet meer voldoende insijpelen en het vocht uit de diepere grondlagen geraakt niet omhoog. Dat los je op door de harde grondlagen te breken en voldoende diep te spitten. Tijdens dat spitten zorg je voor extra organisch materiaal om het bodemleven en de vochthoudbaarheid te versterken. Door tijdens deze werken kalk toe te voegen verbeter je ook de zuurtegraad van de bodem, waardoor je planten er meer voedingsstoffen uithalen. Voor je gazon doet wat extra kalk trouwens ook wonderen.

Heb je een mooie privétuin of een groenzone rond je bedrijf, maar ontbreekt de tijd of kennis om deze goed te onderhouden? Neem dan zeker contact met ons op. Zowel voor particulieren als bedrijven hebben we aangepaste formules om het jaar rond jouw tuin te onderhouden.