Home » Blog » Waarom tuinverlichting zo belangrijk is

Waarom tuinverlichting zo belangrijk is

Een tuin is een geheel, een totaalbeleving waarin je tot rust wil komen. Bovendien is het een plaats waar je zomer én winter van wil genieten. Daarom nemen wij de buitenverlichting steeds mee op in jouw totaalproject. Wij zien de verlichting van een tuin niet als iets louter functioneel, maar wel als een creatieve manier om jouw tuin ‘s avonds een extra dimensie te bezorgen. Als bonus zorgt tuinverlichting ook voor een veiliger gevoel.

Functionaliteit en creativiteit gaan hand in hand

Bij het ontwerpen van jouw tuin als totaalproject kijken we in de eerste plaats naar de functionaliteit van de tuinlampen. Zo denken we na over verlichting bij de toegang, de brievenbus(console), langs tuinpaden, bij trappen en treden, maar ook bij de vuilbakken of opslagplaatsen voor hout. Tuinverlichting kan verder ook een creatief gebeuren zijn door het oplichten van bijvoorbeeld een boom, een solitair of verborgen in de bloemenborder. Tot slot mag de verlichting van jouw bijgebouw en zwembad niet ontbreken, want deze zorgt voor een totaalbeleving.

We willen echter niet de lans breken voor een overdaad aan buitenverlichting. Less is more is hier dan ook de juiste benadering.

Welke armaturen kiezen voor jouw tuinlampen?

Bij de keuze van de armaturen vormen kwaliteit en weerbestendigheid de basis. Hierbij zijn de IP-classificaties (International Protection) richtinggevend.

Enkele normen:

  • IP 21 Druipwaterdicht
  • IP 23 Regenwaterdicht
  • IP 44 Spatwaterdicht
  • IP 55 Spuitwaterdicht
  • IP 65 Waterdicht: verlichtingspaaltjes tuin, wandarmaturen, schijnwerpers e.d.
  • IP 68 Drukwaterdicht: voor zwembaden en vijvers, grondinbouwspots

Je vindt buitenverlichting in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er grondinbouwspots, schijnwerpers, wandarmaturen, wandinbouwarmaturen, plafondarmaturen, paaltjes en masten. Verder heb je meer specifieke verlichting zoals zwembad- of vijververlichting of led tuinverlichting op maat in de vorm van een ledlijn. Bij het kiezen van de juiste armaturen geeft jouw tuinarchitect het beste advies of kan je meer informatie vinden bij de gespecialiseerde vakhandel.

De bediening van tuinverlichting

Het schakelen van de tuinverlichting kan op diverse manieren gebeuren. In de eerste plaats zijn er de klassieke schakelaars die zowel in jouw interieur als in de buitenomgeving gebruikt kunnen worden. Daarnaast zijn er ook schakelingen op basis van bewegingsmelders, tijdschakelaars of daglicht- en aanwezigheidgestuurde oplossingen. Tegenwoordig kan je de bediening zelfs sturen vanuit een domoticasysteem of via een app op jouw smartphone, waardoor de verlichting van jouw tuin helemaal kinderspel wordt.

Persoonlijk advies over de verlichting in jouw tuin?

Wil je graag persoonlijk advies over de buitenverlichting in jouw totale tuinproject? Wij geven je graag tips en helpen je bij het verwezenlijken van jouw droomtuin. Contacteer ons vrijblijvend via het contactformulier of bel naar 014/23.15.23.