Home » Blog » Welkom herfst: bewust inzetten op biodiversiteit!

Welkom herfst: bewust inzetten op biodiversiteit!

Bewust inzetten op biodiversiteit neemt na het project “maai mei niet” - waarbij we gemotiveerd werden om in de maand mei het gras niet te maaien - bij iedereen toe. Wij willen deze evolutie dan ook waar mogelijk ondersteunen en versterken.

Binnen de reden van ons bestaan om een creatieve buitenomgeving te ontwerpen, in te richten en te onderhouden willen wij op onze manier en vanuit onze ervaring en kennis inspelen op dit versterkt milieubewustzijn.

Het opruimen van bladeren in heestergroepen, borders en onder bomen wordt best eerder beperkt om het bodemleven te stimuleren. Je vindt onder opgehoopte bladeren al snel regenwormen, pissebedden en duizendpoten.

Roodborstjes en merels gaan er in de winter gemakkelijk de bodeminsecten vinden wanneer ander voedsel schaars is.
Spitsmuizen en egels zullen onder hopen bladeren hun winterverblijf inrichten. De bladeren tussen heesters laten liggen beperkt tevens ook de onkruidgroei en verbetert de waterhuishouding. Droge periodes worden beter verdragen en de bodem blijft ook koeler.

Het spreekt vanzelf dat op functionele plaatsen zoals paden, terrassen, toegangen en dergelijke de bladeren best wel opgeruimd worden om jouw veiligheid te waarborgen. Ook wanneer we het mooie gazon nog een kans willen geven wordt daar best de overdaad van bladeren opgeruimd.

Bladval op platte daken van bijgebouwen vraagt ook opvolging om verstopping en wateroverlast te voorkomen.

Nu genieten we van de mooie herfstkleuren die elk jaar toch een beetje anders zijn. Vooral bij een “Indian summer” kunnen deze erg uitgesproken zijn. De Amberboom en Japanse esdoorn horen bij de bekendste herfstbomen maar ook  Ginkgo, Rhus typhina, Pyrus of Berberis-soorten kunnen verassend op de voorgrond treden. Wanneer ook de grassen bruin verkleuren gaan we zo de winter in.

Jouw vertrouwde tuinaannemer lost het op

Wil je meer inzetten op de biodiversiteit van jouw tuin en wens je hulp bij het tuinonderhoud of het ontwerp van jouw tuin? Je kan ons altijd bereiken via het contactformulier of bel ons op het nummer 014/23.15.23. Wij staan voor je klaar van ontwerp en realisatie tot het onderhoud van jouw totaalproject.